- 156 Views
- Piotr Młynarczyk
- 26 maja 2022
- ARTYKUŁ SPONSOROWANY Biznes
Nowy czy używany food truck?
Zaczynając przygodę z przyczepami gastronomicznymi w pierwszej kolejności musisz zastanowić się nad wyborem samego pojazdu. Oczywiście główne znaczenie ma tutaj ilość pieniędzy jakie możesz przeznaczyć na ten nie mały wydatek. Inwestując w używaną przyczepę gastronomiczną, masz możliwość przebudowania jej według własnych pomysłów. Możesz zrobić to samodzielnie lub przebudowę zlecić profesjonalnej firmie. Najmniej czasochłonną opcją jest zakup zupełnie nowego food trucka niestety wiąże się to z dużo wyższymi kosztami, o czym poniżej.
Ile zapłacisz za wymarzoną przyczepę gastronomiczną?
Używana przyczepa gastronomiczna to wydatek na poziomie min. 10 do 12 tyś. zł. Większość cen na rynku kształtuje się jednak w przedziale od 30 do 50 tyś. zł. Podejmując decyzję o zakupie używanego food trucka należy dokładnie sprawdzić stan danego pojazdu, jego wnętrza oraz sprzętu kuchennego w nim się znajdującego. Ma to wpływ na końcową cenę jaką możesz zaoferować. Nie bez znaczenia jest oczywiście fakt czy sama przyczepa gastronomiczna będzie pasowała do Twojej koncepcji kuchni której będziesz w niej oferować. Musisz mieć również na uwadze, że przebudowanie food trucka według Twoich indywidualnych pomysłów i potrzeb wraz ze wszystkimi elementami wykonanymi na zamówienie oraz urządzeniami gastronomicznymi to również nie mały wydatek. Nie rzadko potrafiący wynieść tyle ile zakup samej używanej przyczepy gastronomicznej. Dlatego ważne jest, aby decyzja o wyborze używanego pojazdu była przemyślana i starannie skalkulowana. Z kolei zupełnie nowy food truck już całkowicie dostosowany do Twoich potrzeb w zależności od rozmiaru czy wyposażenia to już koszty wykraczające znacząco poza pułap 100 tyś. zł. A dochodzą tu jeszcze koszty brandingu oraz nowego designu. Jeśli jednak dysponujesz takimi środkami zakup nowej przyczepy gastronomicznej wydaję się być najlepszym rozwiązaniem. Największymi zaletami takich food trucków są dużo mniejsze zużycie paliwa oraz nowe części, które ulegają po czasie zużyciu, a tutaj masz pewność, że przynajmniej w najbliższym czasie drogie naprawy nie będą konieczne. Dochodzi tu oczywiście gwarancji producenta. Nowe przyczepy gastronomiczne najczęściej wyposażone są też w różnego rodzaju udogodnienia jak np. kamera cofania, która przy długości food trucków sięgających nie rzadko 6-7m może okazać się bardzo przydatnym gadżetem.